SOMALİ SU KUYUSU YARDIMI

Zaman ve mekân bilgisi insanlık için önemli iki bilgi alanıdır.

Tarih zaman bilgisinin alanını inşa ederken, mekân bilgisi coğrafya üzerinden anlamlandırılır.

Yani daha öz ifadeyle coğrafya mekân bilgisidir.

Coğrafya, sosyal bilimler alanında eğitim müfredatımızın önemli bir dersidir.

Hepimizin malumu coğrafya dersi dağları, gölleri, akarsuları, ovaları ve bitkileri anlatır.

Dahası bölgeleri, bölgelerin iklimini, bitki örtüsünü, yer altı ve yer üstü kaynaklarını öğretmeye çalışır.

Bu coğrafya eğitimi, neyin ve hangi coğrafyanın eğitimini veriyor bize?

Ulus devletin sınırları içerisine hapsolmuş, dar, parçalanmış ve maddesel dünyanın verileriyle donatılmış bir coğrafya eğitimine maruz kalmaktayız.

Bundan dolayı, ulus coğrafyasının sınırları içindeki maddi unsurlarla meşgul edilen körpe zihinler için dünyanın diğer coğrafyalarını öğrenmeye yer ve fırsat kalmamaktadır.

Coğrafya, sadece belli sınırlardan, 7 bölgeden, 81 vilayetten, 830 ilçeden ibaret değildir.

Coğrafya, dağlardan, denizlerden, göllerden, sebze ve meyvelerden ibaret de değildir.

Coğrafya bilgisine talip her bir ferdin, her bir İnsanın dünyanın tüm coğrafyasında gönül izi olmalıdır. İşte bu ders bilgisinin adı ‘’gönül coğrafyasıdır’’.

‘’Gönül coğrafyası’’ dersine katılanlar, Ege’nin salkımından, Akdeniz’in portakalından, Trakya’nın... ve Karadeniz’in fındığından haberdar olduğu kadar, kurak toprakların kısırlığında açlık ve sefalet içinde ölen çocukların coğrafyasından da haberdar olacaktır.

Gönül coğrafyası dersini görenlerin, Fırat’ın, Dicle’nin, Sakarya’nın ve Kızılırmak’ın nerde olduğunun bilgisini ezberledikleri kadar, Afrika’da içme suyunu 5 km ilerideki pis bir su birikintisinden temin eden Afrikalıyı da bileceklerdir.

Gönül coğrafyası dersi öyle tüketimin, konforun ve lüksün hammaddesi ürünlerin nerelerde ve ne yoğunlukta yetiştiğinin öğrenilmesi ile sınırlı kalamaz. Gönül coğrafyası suyu çorak, toprağı kurak mekânlarda yaşayanları yok saymayan bir bilgidir aslında.

Hikâye; Gençosman Vakfının gönüllü hanımlarının Somali de su kuyusu projesi adına bir araya gelip, Gönül coğrafyası, hak ve adaleti esas alan yeni bir dünya kurma arzusunu kalplerine nakşetmiş gönül erlerinin müfredatız ve mektepsiz öğrencilerinin hikâyesidir.

Afrika Bölgesinde kirli sulara bağlı kolera, tifo, dizanteri zatürre gibi hastalıklar yüzünden binlerce kişi ölmektedir. Somali de bu ülkelerden biridir.

Gençosman Vakfının gönüllü hanımları, Somali'deki su kuyusu projesi için kolları sıvarlar. Gerekli meblağın toplanması için, Önce bir iftar programı düzenlenir. Ardından ikinci el elbiselerin satışa sunulduğu kermes yapılır. Allah Teâlâ’nın yardımı ve hanımlarının emekleriyle su kuyusu için gerekli meblağ toplanır.

Hamdolsun Somali'deki kardeşlerimiz suyla yani hayatla buluştular.

Gönül coğrafyası, tüm yoksulların, tüm mağdurların ve tüm mazlumların coğrafyasına el uzatan bir bilgidir.

Gönül coğrafyası dersinin müdavimleri, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz ikliminin özelliklerini öğrendikleri kadar, kışları soğuk ve kar yağışlı geçen coğrafyalarda soğuktan donarak ölen evsiz garibanlarını da öğreneceklerdir.